FAQ - Veelgestelde vragen



Klik op een vraag om het antwoord te bekijken

  Wat zijn collaborative robots (cobots)
Een collaboratieve robot, ook wel cobot, is een robot die gemaakt is om samen te werken met de gebruiker. Dat uit zich in de makkelijke gebruikersinterface, de flexibiliteit en vooral de mogelijkheid om direct naast en met een cobot te werken, zonder hekwerk of andere externe veiligheidsmaatregelen. In vergelijking met traditionele robots zijn cobots ook een stuk verfijnder. Onze cobots zijn zogenaamde smart cobots.

Bij een smart cobot kan een beweging in een paar minuten aangeleerd worden. Door een cobot in 'free drive' te zetten kan de gebruiker de arm naar een gewenste positie bewegen, de positie opslaan, handelingen toevoegen en op die manier snel een programma samenstellen.

Om veilig te zijn op de werkvloer zonder hekwerk gelden een aantal randvoorwaarden voor cobots. Zo bewegen cobots met maximaal 1 meter per seconde, is de maximale kracht van een beweging 150 N (15kg), zijn cobots afgewerkt met ronde vormen, zijn de cobot licht geconstrueerd en beschikken cobots over interne veiligheidssystemen. Wanneer een cobot de aanwezigheid van een persoon of ander obstakel detecteert in zijn beweging gaat de cobot in een beveiliging. Dat zorgt ervoor dat ongelukken met cobots vermeden worden.

Uiteraard blijft het belangrijk om alert te blijven rondom bewegende systemen, zeker wanneer de cobot bijvoorbeeld hoekige grijpers heeft. Hiervoor ontwikkelt Newton toepassing specifiek extra beveiligingen.
  Wanneer kies ik voor een cobot?
Een cobot bied de ideale oplossing wanneer u op een koste efficiënte, veilige en flexibele manier wilt automatiseren. Denk hierbij aan repeterende taken, taken waarbij een operator veel staat te wachten, vies en gevaarlijk werk in ongewenste omgevingen, om buiten de aanwezigheid van personeel om werk uit te voeren of wanneer precisie belangrijk is. Voordeel hierbij van een cobot is de flexibiliteit, wanneer binnen een bedrijf meerdere taken op zichzelf niet de moeite zijn om te automatiseren, kan een cobot ingezet worden om de ene dag de ene taak uit te voeren en met een kleine omstelling de volgende dag een andere taak.
  Wat is de toegevoegde waarde van Colla Robots?
In één woord: Expertise
Onze organisatie heeft ruim 25 jaar ervaring met industriële automatisering. In die periode hebben wij ons ontwikkeld tot expert op het gebied van interne logistieke systemen, geautomatiseerde magazijnen, aanvoer- en positioneer units en assemblage lijnen. Daarbij leveren wij slimme software en dataverwerking om uw proces blijvend te optimaliseren. Tegenwoordig gebruiken wij onze cobots voor deze systemen.

Colla Robots kan het gehele proces op zich nemen, zowel hardware als software en besturing worden in huis ontwikkeld en geproduceerd. Naast het leveren van een volledig eigen systeem kunnen we zorgen voor integratie binnen bestaande systemen op locatie.
  Wat bedoelen jullie met het flexibel zijn van de cobots?
Daarmee bedoelen wij dat een cobot voor meerdere taken ingezet kan worden en makkelijk voor nieuwe taken aangepast kan worden. Bijvoorbeeld door de cobot zelfstandig zijn werktuig te laten uitwisselen met een grijper uitwisselsysteem. Zo wordt één cobot binnen een proces flexibel ingezet om meerdere taken te doen. Andere manier van flexibel inzetten in de cobot meerdere plekken en/of taken te geven.

Wanneer taak A maar 5 dagen per maand uitgevoerd wordt om voldoende te produceren, taak B 8 dagen per maand, taak C, D en E ook maar een paar dagen. Dan kan de cobot voor al deze taken afzonderlijk geprogrammeerd en uitgerust worden. Op deze manier halen klanten meer uit de investering en maken we de ROI gunstiger.

Flexibel heeft bij de Kassow Robot een extra betekenis, die is dankzij de zevende as letterlijk flexibeler is. Daardoor kan de Kassow soepeler bewegen, binnen kleine ruimtes werken en om obstakels heen werken.
  Hoe zit het met service rondom de cobots?
De cobots zijn van zichzelf onderhoudsvrij, net als bijvoorbeeld de aandrijflijn van elektrische auto’s. Dat neemt niet weg dat het goed is om zo nu en dan aandacht te besteden aan de cobot. Bijvoorbeeld een software update, revisie van componenten rondom de cobot, controleren of de positionering en kalibratie nog optimaal zijn en controleren van aandachtspunten. Daarnaast kan Colla Robots bij wijze van service kleine wijzigingen doorvoeren op basis van de gebruikservaring van een klant. Als een bepaalde stap in de cyclus nog net niet optimaal is, of wanneer er een omgevingsfactor veranderd is. Hiervoor biedt Colla Robots servicecontracten aan, zodat we het systeem voor u in topconditie houden.
  Ik wil niet dat Colla Robots mijn klanten gaat bedienen nadat ik een cobot afneem.
Dat willen wij ook niet. Wij geloven in duurzame samenwerking, ook met collega machinebouwers. U krijgt net als andere klanten hulp en advies om het beste resultaat te behalen met onze cobots. Wij werken met u samen op de manier waarop wij willen dat er met ons samengewerkt wordt door leveranciers.
  Welke systemen leveren jullie aan en om de cobots?
Colla Robots levert verschillende onderdelen om het meeste uit de cobots te halen. Bijvoorbeeld (3D) vision, HMI’s, software voor dataverwerking en presentatie, perslucht- en vacuümsystemen, frames, transportsystemen, grijpers, besturingskasten, PC en PLC software, las-, spray en lijmkoppen, bewerkingsgereedschappen en meer.
  Wat is de levensduur van een cobot?
Onze cobots hebben een levensduur van ten miste 20.000 uur. Bij 7 dagen per week, 24 uur per dag is dat minimaal 2 jaar en 3 maanden. Bij 40 uur per week is dat minimaal 10 jaar. En binnen die tijd kan de cobot her ingezet worden om mee te bewegen met de ontwikkeling van uw organisatie.
  Hoeveel cobots heb ik nodig voor mijn oplossing?
Cobots kunnen niet alleen goed met mensen samenwerken maar ook met elkaar. Wij streven er naar om de cobots optimaal te benutten en een systeem te ontwerpen naar uw wensen. Daarvoor bepalen we welke taken een cobot krijgt, waarvoor andere actuatoren zoals cilinders en transportbanden gebruikt worden en wat door een persoon gedaan wordt. Op deze manier haalt u het beste rendement uit uw investering
  Welke grijper heb ik waarvoor nodig?
Een cobot toepassing valt of staat met de juiste end effector. Hiervoor hebben wij een breed scala aan grijpers, vacuüm systemen en andere mogelijkheden. Door deze te combineren of uitwisselbaar te maken kunnen we één cobot meerdere ‘handjes’ geven. Op deze manier kunnen we ronde en rechte voorwerpen pakken, velletjes tabletten en bakjes, dozen en kratten, werkstukken en gereedschappen. Ook voor de grijperkeuze leveren wij advies op maat.
  Hoe communiceren de cobots?
Voor de datacommunicatie van de cobots geldt dat ze meerdere protocollen kennen. De brede inzetbaarheid is voor Colla Robots een vereiste zodat we in iedere situatie mee kunnen bewegen en niet de wetten moeten voorschrijven. De cobots hebben een eigen controlbox met daarin analoge en digitale IO, daarbij zit een tablet voor de besturing. Wanneer een PC of PLC gewenst is kunnen de cobots communiceren via ethernet TCP/IP, MODBUS, EtherCAT, RS232, RS485 en ROS. De cobots hebben ook communicatie met de gebruiker, voor de HMI (human machine interface) wordt de tablet gebruik. Daarnaast worden systemen voorzien van signaallampen op of om de cobot. Dit is de visuele communicatie.

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op